Virtuell virkelighet – Hva er VR, hva er AR?

Mobildata vr brille550 min

Mobildata vr brille300t minHar du ennå ikke noe forhold til forkortelsene VR og AR bør du ta første steg i å bli bedre kjent med hva de står for og hva de representerer, for dette kommer til å bli stort.

VR betyr Virtual Reality, AR betyr Augmented Reality. Mens VR dreier seg om en 100% kunstig virtuell opplevelse, tar AR utgangspunkt i virkeligheten og tilfører denne virtuelle element, for eksempel å legge til element/tekst i et bilde. I dagligtalen brukes gjerne begrepet VR om begge teknologiene.

Alt foregår med et visir hvor du ser 3D-bilder, eventuelt kombinert med øretelefoner for å utvide og forsterke opplevelsen.

Både Google, Facebook, Microsoft og andre store teknologi selskaper investerer tungt i utvikling av denne avanserte teknologien og har en klar målsetning om å gjøre dette til en del av vår hverdag.

VR – Virtuel Realiy

Dette blir på en måte å tre inn i en virtuell verden hvor du kan forflytte deg og delta i kunstige omgivelser. Et eksempel er pc-spill som du spiller på pc-skjermen. Nå kan du selv «gå» inn i spillet og delta som om det var virkelig. Opplevelsen blir betydelig kraftigere og mer intens.

AR – Augmented Reality

I en AR briller blir virkeligheten gjengitt slik en er.

Mobildata vr brille300 min

Vr og ar teknologi åpner også for utrolige opplevelser og underholdning. Kanskje du snart kan delta på en tur i et romskip?

AR- teknologien gjør det mulig å tilføye visuelle elementer. Du kan for eksempel simulere hvordan du skal utruste hagen ved å legge til og fjerne virtuelle elementer. Det spås en enorm utvikling innen AR-teknologien hvor vi tar bruken inn i hverdagen. Tenk at du er turist, tar på deg ett par AR briller og får automatisk opp informasjon om de severdighetene du ser når du er på sightseeing, på norsk. Dette kommer til å bli stort. Tenk på mulighetene innen skole og undervisning.

MR Mixed reality

Dette er en blanding av VR og AR teknologien. Enkelt forklart lages det en blanding av ekte og virtuelle bilder og element. Du og din partner kan for eksempel sitte i sofaen å se på hver deres virtuell TV med ulike TV – program.

Her er det bare fantasien som setter grenser.

SB

You may also like...