Framtidens teknologi i hjemmet

Stadig oftere hører vi om smarte hjem. Ny teknologi skal sørge for at våre hjem blir smartere. Men hva innebærer dette egentlig, hva i våre hjem skal bli smartere?
Det dreier seg i hovedsak om sparing og underholdning. Smart teknologi skal hjelpe oss å spare energi og å spare tid, livet skal bli enklere. I tillegg skal vi ha enklere tilgang til alt av underholdning. Sikkerhet er også et viktig stikkord, avansert og smart teknologi skal gjøre både oss selv og våre verdier sikrere.
Økt sikkerhet hjemme
Ved hjelp av sensorer, alarmer og overvåkningssystemer blir det enklere å holde oversikt over det som har med sikkerhet å gjøre. For det første kan hjemmet overvåkes mer presist. Sensorer kan kobles til det meste av utstyr. Er kaffetrakteren slått av, er krølltangen fortsatt koblet til støpselet, er det uregelmessigheter i det elektriske anlegget? Du kan fjernstyre tilgangen til hjemmet. Venter du besøk men er forsinket kan du åpne døren for gjestene via din mobiltelefon. Alt som registreres av informasjon har du enkel tilgang til gjennom smarttelefonen. Det blir også vanskeligere for innbruddstyver.
Hvordan spare energi?
En stor del av energiforbruket i den vestlige verden er bortkastet. Energi konsumeres og forbrukes uten at det er nødvendig. Eksempel på dette er oppvarming av boligen uten at det er noen tilstede eller at lyset står på uten at det er behov for det.

Alt kobles sammen og internett blir en viktig del av framtidens hjem.
Åpner vi vinduene for lufting gidder vi ikke samtidig å slå av ovnene for å hindre unødvendig forbruk av strøm. Poenget med smart teknologi er å automatisere disse oppgavene slik at de gjennomføres uten at vi trenger å tenke på det. Sensorer henter inn informasjon og justerer det elektriske utstyret deretter.
Utstyret vil også være koblet sammen i trådløse nettverk med kommunikasjon mellom enhetene.
Du vil også få svært nøyaktig informasjon om energiforbruket og mulige forbedringsforslag.
Målet er å spare både din lommebok, din tid og miljøet.
Bedre underholdning
Hjemmene våre fylles av smart underholdningselektronikk som gir både mere og bedre muligheter for underholdning. Tv, PC, mobil og stereoanlegg kobles sammen og løsningene blir mer helhetlige. Du kan styre det meste fra mobilen. For eksempel kan du enkelt regulere hvor mye, eller hva slags, TV barna skal så når du ikke er hjemme. Er ungdommene alene hjemme kan du ha en viss kontroll på lydnivået på stereoanlegget.
Mulighetene er og blir mange. Ikke alt som lanseres av smarte produkter blir en suksess, men det er ingen tvil om at vi beveger oss i retning hvor informasjon og overvåkning på stadig mer detaljert nivå blir en del av hverdagen.
Så gjelder det bare å sette fornuftige grenser slik at alt dette ikke blir for invaderende i våre liv.
SB